• MEETRAINEN?

  Lijkt het je leuk om een keer mee te trainen? Kom gerust een keer langs, de eerste 3x zijn gratis. Klik hier om je aan te melden.


  SPONSOR?

  UVV/Sphynx biedt verschillende mogelijkheden tot sponsoring. Voor meer informatie, klik hier.


  MIXTOERNOOI

  Jaarlijks organiseren we een gezellig oliebollentoernooi! De teams worden gemixt en uiteraard eten we oliebollen!  BEACHEN

  UVV heeft een actieve beachvolleybalcommissie. Ook dit jaar zijn we te vinden bij de Maarsseveense plassen. Meer weten over UVV en beachvolleybal? Klik hier voor meer informatie.


  LID WORDEN?

  We hebben zowel competitie als recreatieve teams. Kom je ook meedoen?

 • Historie - Het ontstaan van UVV-Sphynx

  Als onderdeel van de asvUVV werd de afdeling volleybal, op verzoek van het algemeen bestuur, in 1954 opgericht door Gijs de Vos en Ed Vermaak. In 1960 volgde een fusie met de volleybalvereniging Set Up en werd de naam gewijzigd van UVV in UVV/Set Up. In 1970 fuseerde UVV/Set Up met GAC (een combinatie van het GEVU - in 1953 opgericht door Harrie van Tongeren - en Animo) en ging men verder onder de naam UVV/United. Tenslotte ging men in 1974 samen met SPHYNX en ontstond de huidige vereniging UVV-Sphynx als afdeling van de algemene sportvereniging UVV.

  Voorzitters vanaf 1970:

  Piet van Wijk

  1 juni 1970 – 28 mei 1974 (periode UVV/United)

  Cor van Rijswijk

  28 mei 1974 – 22 mei 1975 (startseizoen UVV-Sphynx)

  Piet van Wijk

  22 mei 1975 – †februari 1978

  Jan van Pelt

  juni 1978 – juni 1980

  Paul Freijzer

  juni 1980 – 1 juni 1982

  Wim Jansen

  1 juni 1982 – mei 1990

  Guus van de Ven

  mei 1990 –mei 2002

  Ruben van Brenk

  mei 2002 – juni 2008

  Marjon Eijpe

  juni 2008 – juni 2012

  Ingrid van Gennep

  juni 2014 – juni 2017

  Rens Wagebuur

  juni 2017 – juni 2022

  Hierbij nog enkele feiten ten behoeve van het nageslacht.

  Het ontstaan van SPHYNX in 1972 is een verhaal apart. Er waren drie verenigingen bij betrokken: Sportief, Lynx en Pioniers. Doordat in eerste instantie Lynx een fusie aanging met Sportief ontstond de naam SPHYNX als volgt: "Sportief heeft Lynx" (bedacht door Sjaak Hagen). Omdat Pioniers nog met moeite een volledig team op de been kon brengen werden zij eveneens bij de fusie betrokken.

  Over de drie verenigingen nog het volgende:

  Sportief is omstreeks 1967 ontstaan doordat het school-volleybalteam van de Jozef kweekschool in Zeist, dat in competitieverband wilde uitkomen, door toedoen van Hans van Esch onderdak vond bij de turnvereniging Sportief in Zuilen (inmiddels ter ziele).

  Lynx was min of meer een schoolvereniging van de Lebuïnus-mavo in Hoograven met vanzelfsprekend veel jeugd onder leiding van de leerkrachten Wiekart (jongensteams) en Loves (meisjesteams).

  Pioniers (opgericht in het begin van de jaren 60) kwam voort uit de R.K. jeugdbeweging en speelde in de gymnastiekzaal aan de Tamboersdijk. Er zijn nog maar weinig leden van UVV-Sphynx actief, die uit een van de genoemde fusie-verenigingen stammen.

   

  Bij het samen gaan van UVV/United met SPHYNX in 1974 kon men terecht spreken van een win-win situatie en wel als volgt:

  Vereniging

  UVV/United

  SPHYNX

  Niveau dames

  Promotieklasse

  2e klasse

  Niveau heren

  2e klasse

  Promotieklasse

  Kader

  Onvoldoende

  Ruim voldoende

  Vermogen

  Kapitaaltje

  Schulden

  Jeugd

  Geen

  Meerdere jongens- en meisjesteams

  Aansprakelijheid bestuur

  Niet

  Wel

  In de beginjaren van UVV-Sphynx werden de wedstrijden gehouden in sporthal De Dreef in Overvecht; een soort hangar met vier volleybalvelden pal naast elkaar, nauwelijks enige uitloop aan de korte kanten van de velden waar bovendien de kleedkamerdeuren op uit kwamen, en scheidsrechterstoelen op stellages die aan de onderkant wijd uitliepen. Veel blessureleed. Wel was er een buitengewoon gezellige kantine op de verdieping met uitzicht op het spel beneden. Nadat de Dreef voor volleybalwedstrijden was afgekeurd, werden de wedstrijden in sporthal Lunetten voortgezet. De trainingen hebben in de loop der jaren in talloze hallen en gymzalen verspreid over Utrecht plaats gevonden. De plannen voor een eigen sporthal die UVV al in 1974 had konden toen niet gerealiseerd worden. Begin 2006 was het wel zover.

  Sporthal de Paperclip in de wijk Leidsche Rijn wordt geopend door de voorzitter van de asvUVV, Marina van Huissteden en de wethouder voor sportzaken van de Gemeente Utrecht, Hans Spekman. Alle afdelingen, en dus ook UVV-Sphynx, verhuizen naar Leidsche Rijn. Dat betekent verlies van de wortels van de afdeling, maar ook nieuwe kansen. Zo was de jeugdafdeling van UVV-Sphynx in de "Utrechtse" periode langzamerhand leeggebloed. In Leidsche Rijn, met haar relatief jonge bevolking kon opnieuw een jeugdafdeling worden opgestart. Rond 2008 namen de toenmalige voorzitter, Marion Eijpe, en Heidi Janssen daartoe het initiatief. En met succes; het aantal jeugdleden neemt elk seizoen toe. Vanaf seizoen 2016-2017 zijn er meer jeugdleden dan senioren. Met A-, B- en C-jeugd neemt UVV-Sphynx deel aan de competities en voor de jongere kinderen is er Cool Moves Volley.

  Sinds de jaren tachtig kent UVV-Sphynx ook een groep recreatief spelende volleyballers. Voor degenen, die dat willen is er ook een competitie in tournooivorm.

  Sinds de verhuizing trainen (zowel competitie spelenden als recreanten) en spelen we onze thuiswedstrijden naar volle tevredenheid in de Paperclip. En sinds jaren wordt er in de zomermaanden (juni, juli en augustus) beachvolleybal gespeeld bij de Maarsseveense plassen. Vanaf seizoen 2013-2014 is er ook een beachvolleybal competitie van de Utrechtse volleybalverenigingen. Daaraan nemen ook teams van UVV-Sphynx deel.

  In 2009 is de structuur van de asvUVV gewijzigd. Was voor dat jaar iedereen lid van de asvUVV en werden de leden vertegenwoordigd in de "verenigingsraad", vanaf 2009 zijn voetbal, honkbal/softbal, volleybal en tennis zelfstandige verenigingen met eigen statuten en huishoudelijk reglementen. De voorzitters van de afdelingen hebben zitting in het algemeen bestuur van de asvUVV. Hun invloed is via het aantal stemmen gekoppeld aan het aantal leden van de verenigingen.

  (Met dank aan: Johann Kunter en Wim Jansen)